Deze website

Deze website is een project van drie jaar. Gedurende de studie voor herborist zal ik de site telkens aanvullen als een nieuw onderwerp voor het geneeskrachtige gebruik van kruiden is afgerond. 

Tot die tijd staat er op de bijbehorende bladzijde een "under construction" symbool

 

Annet's kruiden


Welkom op deze website


In vroeger tijden was het voor iedereen vrij normaal om zelf kruiden te plukken, en te verwerken tot allerlei middelen.

Er werden zalven, tincturen, theeën, hoestsiropen enz. gemaakt.



Helaas beschikken nog maar weinig mensen over deze kennis. Maar in deze tijd neemt de belangstelling voor kruiden en het gebruik daarvan weer toe. Steeds meer mensen willen zich deze aloude kennis eigen maken.

Een Herborist is dus een vertegenwoordiger van een heel oud beroep, gestoken in een nieuwe vorm.

De hedendaagse Herborist is een kruidendeskundige met een veelzijdige kennis over de gezondheids bevorderende planten.

De afgelopen decennia heeft de wetenschappelijke wereld bepaalde bestanddelen van kruiden geisoleerd en de eigenschappen vastgesteld. Moderne studies naar de werkzaamheid van kruiden hebben bewezen dat kruiden effectieve medicijnen kunnen zijn.





Herborist

Een herborist heeft een brede kennis over kruiden. Die kennis omvat alle aspecten van de kruiden.

Daarom is er in de kruidenopleiding van Kruidencentrum de Sprenk veel aandacht voor het gebruik van het kruid als gezondheids bevorderend middel. Hoe kun je het kruid gebruiken als geneeskrachtige plant, als keukenkruid, in de aromatherapie en in de voeding. Er wordt ook aandacht besteed aan de  (ecologische) teelt van de kruiden.



Bij het omgaan met kruiden speelt de praktijk een belangrijke rol. Men kan zich de kennis van kruiden alleen goed eigen maken als men in alle seizoenen de kruiden ervaart, door ze te ruiken, te proeven, te voelen en waar te nemen. Men leert de plant kennen, en herkennen, de geneeskrachtige werking juist te beoordelen, en men leert wanneer welke plant in welke situatie te gebruiken.

Gedurende de opleiding worden diverse opdrachten gemaakt die er allemaal op gericht zijn om zich goed in de kruiden, in al zijn aspecten, te verdiepen en ze op die manier steeds beter te leren kennen.

Ook krijgt de verwerking van kruiden ruim aandacht. Dit gaat van het zetten van een heilzame thee tot het maken van je eigen kruidenzalf.

Geschiedenis van de kruidengeneeskunde





Het gebruik van kruiden als medicijn is bekend uit alle culturen die we kennen. Kruiden werden al gebruikt door de neanderthaler van 60.000 jaar geleden, toen er kruiden als paardestaart, duizendblad en efedra werden gebruikt. 

De Chinese en Indiase kruidengeneeskunde gaan ook duizenden jaren terug. In onze regionen gaan we terug tot de tijd van de Grieken en Romeinen, die voor het eerst de kruidengeneeskunde op schrift hebben gesteld. Via de Romeinen komt deze kennis in de Middeleeuwen in de kloosters terecht, waar monniken het een en ander in de eigen taal vastleggen. Toen ontstonden ook de beroemde kruidentuinen bij de kloosters. Zo rond 1650 ontstaan de eerste (kruiden)apotheken. Maar natuurlijk hebben van oudsher de zogenaamde



‘kruidenvrouwtjes’ en –mannen zich bezig gehouden met het genezen op basis van kruiden. Na de 18e eeuw komt de moderne wetenschap en technologie op. Men gaat planten onderzoeken en ontdekt de werkzame bestanddelen. Uiteindelijk kan men deze stoffen isoleren en chemisch nabootsen. Zo ontstaan de moderne geneesmiddelen. Het gebruik van kruiden wordt dan veelal afgedaan als volksgeneeskunst en kwakzalverij.